KULIAH DHUHA MINGGUAN SETIAP SABTU 9.30 PAGI DI DARUL HIKMAH KERDAU. SEMUA DIJEMPUT HADIR

Rabu, 30 November 2011

MOHON SPR DAN JPN BERTINDAK SECARA PROFESIONALISME

Kenyataan Media
Lajnah Pekerja dan Professional Muda
Dewan Pemuda PAS Malaysia

Ahad: 27hb November 2011

MOHON SPR DAN JPN BERTINDAK SECARA PROFESIONALISM

Pendedahan demi pendedahan telah dibuat oleh Dewan Pemuda Pas melalui Lajnah Mobilsasi Rakyatmengenai pemberian kad pengenalan kepada warga asing. Namun Jabatan Pendaftaran Negara danSuruhanjaya Pilihanraya masih lagi tidak bertindak mengikut tahap profesionalism mereka. Jawapan yang dikeluarkan setakat ini adalah kenyataan politik, seolah-olah mewakili Umno/bn. Antara jawapan yang dikeluarkan adalah, pihak-pihak tertentu tidak mengemukakan bukti kepada SPR. Bukti yangbagaimana lagi yang diperlukan oleh SPR dan JPN?

Sehingga kini, SPR telah mengiktiraf kenyataan PAS bahawa wujudnya pengundi hantu. Pengiktirafanitu, yang dibuktikan melalui pendedahan nama-nama meragukan yang bukannya seorang-dua, tetapisehingga lebih 60,000 nama.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dilaporkan berkata nama-nama itu disiarkan untuktatapan umum di laman web dan media bagi membolehkan individu berkenaan mengunjungi pejabatSPR bagi membantu menjelaskan kedudukan.

Namun, sehingga kini, kita menyedari bahawa ini hanyalah tindakan yang sekadar ingin melepaskanjerut ditengkuk bahkan ianya acuh tidak acuh.

Terdapat beberapa sudut tindakan yang hanya dengan ini membuktikan SPR telus dan benar-benarmenegakkan demokrasi di dalam Negara.
1.
Nama-nama yang disiarkan, mempunyai rekod alamat tempat tinggal. Mengapakah tiadaagensi, baik SPR, mahupun JPN melakukan penjejakan terhadap mereka ini? Ini adalah suatukesalahan jenayah, kerana memalsukan maklumat diri seseorang warganegara.
2.
Sebelum mereka mendaftar sebagai pengundi, “hantu-hantu” ini perlu mempunyai kadpengenalan yang berasingan supaya dapat didaftar sebagai pengundi kedua (atau berganda).

Penghasilan kad pengenalan ini dibuat di Jabatan Pendaftaran Negara. Rekod petugas yangmendaftar mereka di kaunter ada di dalam simpanan JPN. Maka, mengapa petugas-petugasyang mendaftar ini tidak di soal siasat? Bahkan jika didapati bersalah, mereka perlu ditangkapdan dibicarakan kerana mencemarkan institusi demokrasi Negara dan secara lebih jelas,memperjudikan keselamatan Negara kita.
3.
Pihak PDRM perlu menahan “hantu-hantu” ini kerana mereka telah menipu kesemua rakyatnegara ini dan memperjudikan keselamatan negara.
4.
Setelah siasatan dibuat, pendedahan siapakah yang merupakan dalang utama ini pendaftaranharam hantu-hantu ini perlu dibuat. Dalang-dalang ini perlu disiarkan muka mereka dikacatelevisyen, dituntut meminta maaf kepada semua rakyat Malaysia yang mendambakankeadilan.
5.
Pihak SPRM juga perlu melihat kes ini dengan lebih kritis kerana mungkin membabitkan salahguna kuasa pihak SPR atau JPN.

Sepatutnya, tindakan diatas perlu dikoordinasikan oleh pihak SPR jika benar-benar ingin melihatdemokrasi negara ini menjadi bersih dan adil.

Jika tindakan-tindakan ini tidak diambil, maka ternyata, SPR bahkan JPN memang hendah membelahantu-hantu ini atas sebab-sebab menjaga kepentingan ahli politik dan parti pemerintah. Ini keranaSPR dan JPN adalah dilantik oleh pemerintah BN yang zalim!!!

Kami memperingatkan SPR dn JPN, supaya harta yang mereka cari, demi menjaga kerajaan BN sertadiri mereka sendiri tidak menjadi bahan bakar api Neraka di akhirat nanti.

Salam Maal Hijrah dan salam penghijrahan demokrasi mulia 1433H.

DR GHAZALI BIN HASBULLAH
PENGERUSI LAJNAH PEKERJA DAN PROFESSIONAL MUDA
DEWAN PEMUDA PAS MALAYSIA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...